Гарбузи-спагеті і гарбузи-горіхи: За якими херсонськими баштанними за кордоном шикуються черги

Баштанна візитівка Херсонської області, принаймні, для закордонних споживачів, це зовсім не кавун

В'ячеслав Гусаков

Із баштанних культур, які вирощують на Херсонщині, найбільш популярні у закордонних споживачів зовсім не кавуни, які вважаються одним із символів регіону. Майже всі херсонські кавуни споживаються на внутрішньому ринку. Експортує ж Херсонщина гарбузи. Для жителів Великої Британії чи Саудівської Аравії саме вони – символ регіону та, напевно, один із символів України.

У нас про гарбузи здебільшого згадують на Гелловін, який святкуватиметься незабаром. А у багатьох країнах страви з гарбуза – невід'ємна частина раціону величезної кількості людей, навіть дуже заможних, які можуть дозволити собі будь-яку екзотичну їжу.  

Цьогоріч з Херсонщини сільгоспвиробники відправили на експорт 267,5 тонни гарбузів. І це – далеко не рекордний показник, бо нинішній рік через весняні заморозки і невелику кількість опадів влітку видався не таким врожайним, як очікувалося. У 2019 році з Херсонщини експортували 781 тонну гарбузів.  

Херсонські аграрії не одразу зрозуміли експортні перспективи гарбузячої справи. "Коли ми тільки почали вирощувати гарбузи, я, зізнаюся, ставився до цього скептично. Думав: "Ну хто їх їсть? Хіба що, люди з трохи дивними смаками або з невеликим статком, які не можуть дозволити собі щось більш дороге". Але потім швидко зрозумів, що помилявся", – розповідає Володимир Щиров, головний агроном підприємства "Фаворит-3", яке вирощує гарбузи на 80 гектарах землі у Каховському районі Херсонської області.

За словами агронома, за кордоном дуже популярні гарбузи різновиду "батернат", тобто гарбузи с горіховим присмаком. З Херсонщини експортується один з сортів цього різновиду – Хантер. Це невеликі гарбузи вагою не більше півтора кілограма. Вони мають приємний горіховий смак і використовуються для приготування багатьох страв. Великі гарбузи, до яких більше звикли українці, за кордоном не популярні.

Іноземці ж готують з херсонських гарбузів купу усілякого: від супів до десертів. "Наше господарство відправляє гарбузи сорту Хантер до Великої Британії. Там дуже люблять гарбузові супи, салати, запіканки. Зараз гарбуз через великий вміст поживних речовин дуже популярний у шанувальників здорового харчування", – каже Щиров.

Аграрій розповів, що, можливо, невдовзі асортимент гарбузів, які з Херсонщини відправляють на експорт, буде розширений: "У нас на спеціальній експериментальній ділянці вирощуються 27 сортів гарбузів. Деяких з них немає більше ніде в Україні. Ось, наприклад, сорт "Карліта". Цей гарбуз – маленький і білий з горіховим смаком. Або – гарбуз-"спагеті", названий так, тому що м'якоть стиглого плоду розщеплюється на тонкі волокна, які дуже схожі на макаронні вироби. Культура споживання гарбузів у нас лише зароджується", – каже Володимир.

Як розповіла начальник управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Лариса Коломієць, якість продукції херсонських товаровиробників повністю відповідає вимогам, які діють у багатьох країнах. "Здебільшого звертають увагу на вміст залишкової кількості пестицидів, агрохімікатів в овочах, а також на наявність слідів впливу шкідників, також тестують на ГМО. Утім, вимоги деяких українських торговельних мереж щодо якості продукції іноді жорсткіші за вимоги у країнах Європи", – каже Коломієць.

Цьогоріч у ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області оформлювало супровідні документи на експорт херсонських гарбузів до Великої Британії та Саудівської Аравії.

Вистачить гарбузів і для українців. Як розповіли херсонські аграрії, попри не дуже сприятливі погодні умови, врожай все одно непоганий: зібрали до 35 центнерів гарбузів з гектара.

Читайте також

Чому Захід обирає чорну, а Схід – білу: Як черешня впливає на здоров’я та самопочуття

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Херсон