В Україні зібрали перший урожай найдорожчої у світі пряності

Виробництво шафрану може стати найближчим часом важливою статтею прибутку господарств Херсонщини

Перший в Україні урожай шафрану - спеції, яку добувають з тичинок крокусів, зібрали на Херсонщині, повідомляє портал Depo.Запоріжжя з посиланням на Експрес. Перші крокуси посіяли на тестовій ділянці площею лише півгектара. Зібрали півтора кілограма шафрану. Небагато, але на світовому ринку ціна одного кілограма цих прянощів, залежно від якості сировини, становить від 2 до 12 тисяч євро. Перше в Україні поле крокусів створили кілька селянських господарств за підтримки міжнародних інвесторів із Канади та Америки. Наразі до них хочуть долучитися ще близько 30 невеликих сімейних фермерських господарств на Півдні України.

Квіти, з яких отримують спецію, можуть рости на одному місці до п’яти років. Їм потрібно багато світла, тому висаджувати їх слід на відкритих ділянках. З одного гектара крокусів можна зібрати від чотирьох до 12 кілограмів шафрану. Це єдина в світі спеція, у якій вигідно тримати навіть фінансові заощадження, тому її прирівнюють до золота. Традиційно шафран вирощують і Ірані. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Херсон